Kalácskák
Hozzávalók 16 nagyobb kalácshoz:
Tésztához:
1 kg liszt
5 dkg
élesztő
5 dl tej (nekem több kellett)
6 ek cukor
3 tasak
vaníliás cukor
2 egész
tojás
10 dkg
margarin
2 kk só
Töltelékhez:
12 nagyobb
alma
2 tasak
vaníliás cukor
4 ek cukor
2 púpos tk
fahéj
6 púpos ek
darált dió vagy búzadara
(lehet a tölteléket variálni pl túrós, darás meggyes stb)
Tetejére:
1 tojás
sárgája
1 tk tej
Az élesztőt
elmorzsoljuk a meleg, de nem forró tejben, megszórjuk 1 ek cukorral és hagyjuk
felfutni.
A lisztet
egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a
tojást, a margarint, és a felfutott élesztőt.
Alaposan
kidagasztjuk.
Meleg
helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt
tésztát 16 egyenlő részre vágjuk. Kis bucikat formázunk belőlük.Konyharuhával
letakarva 10 percet hagyjuk kelni.
Addig
elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, lereszeljük és kicsavarjuk.
A reszelt
almát ízesítjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal, hozzáadjuk a diót Jól összekeverjük.
A bucikat kb. 2 mm vastag téglalapra nyújtunk, ennek a mérete kb. 25x16 cm.
A tésztalap
szélesebbik oldalához teszünk kb. 1,5 ek almás tölteléket, de a tészta szélétől
legalább 2-3 cm-re, mert akkor nem fog összeragadni a tészta.
A töltelék
re fordítjuk a tésztát, majd az ujjunkkal kicsit lenyomkodjuk a szélét. Egy
éles késsel kb. 1 cm szélességben bevagdossuk a maradék tésztát. Ennek a
résznek minimum 6 cm-nek kell lennie, mert akkor nem fogja jól befedni a
töltelékes részt és nem kerül alulra a csíkok vége. A töltelékes részt szépen
átsodorjuk a bevagdalt részen úgy, hogy csíkok végei alulra kerüljenek. kalács
két végét összedugjuk.
ütőpapírral
bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb és hagyjuk még 30 percet
kelni.
Lekenjük 1
tojás sárgája és 1 tk tej keverékével. Előmelegített
sütőben 25 perc alatt szép barnára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése