2014. március 24., hétfő

Kalácskák

                                                    Kalácskák

Hozzávalók 16 nagyobb kalácshoz:
Tésztához:
1 kg liszt
5 dkg élesztő
5 dl tej (nekem több kellett)
6 ek cukor
3 tasak vaníliás cukor
2 egész tojás
10 dkg margarin
2 kk só

Töltelékhez:
12 nagyobb alma
2 tasak vaníliás cukor
4 ek cukor
2 púpos tk fahéj
6 púpos ek darált  dió vagy búzadara 
(lehet a tölteléket variálni pl túrós, darás meggyes stb)

Tetejére:
1 tojás sárgája
1 tk tej

Az élesztőt elmorzsoljuk a meleg, de nem forró tejben, megszórjuk 1 ek cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint,  és a felfutott élesztőt.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 16 egyenlő részre vágjuk. Kis bucikat formázunk belőlük.Konyharuhával letakarva 10 percet hagyjuk kelni.
Addig elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, lereszeljük és kicsavarjuk.
A reszelt almát ízesítjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal, hozzáadjuk a diót Jól összekeverjük.
A bucikat kb. 2 mm vastag téglalapra nyújtunk, ennek a mérete kb. 25x16 cm.
A tésztalap szélesebbik oldalához teszünk kb. 1,5 ek almás tölteléket, de a tészta szélétől legalább 2-3 cm-re, mert akkor nem fog összeragadni a tészta.
A töltelék re fordítjuk a tésztát, majd az ujjunkkal kicsit lenyomkodjuk a szélét. Egy éles késsel kb. 1 cm szélességben bevagdossuk a maradék tésztát. Ennek a résznek minimum 6 cm-nek kell lennie, mert akkor nem fogja jól befedni a töltelékes részt és nem kerül alulra a csíkok vége. A töltelékes részt szépen átsodorjuk a bevagdalt részen úgy, hogy csíkok végei alulra kerüljenek.  kalács két végét összedugjuk.
ütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb és hagyjuk még 30 percet kelni.
Lekenjük 1 tojás sárgája és 1 tk tej keverékével. Előmelegített sütőben  25 perc alatt szép barnára sütjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése