2013. március 30., szombat

Berliner sütemény

                                                         Berliner sütemény
Hozzávalók:
25 dkg liszt 20 dkg vaj, 
10 dkg cukor,
1 tojás
citromhéj,fahéj; 


20 dkg darált dió
30 dkg édes morzsa vagy valamilyen darált keksz
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
kb. 1 citrom reszelt héja
+ 1-2 ek méz


tetejére: 
4 tojás, 
10 dkg cukor,
10 dkg liszt.

A fenti anyagokból a tésztát  összeállítjuk, és 20 percig pihentetjük. 

Lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, és közepesen meleg sütőben világosra sütjük.

Töltelék: 
a cukrot 1,5 dl vízzel felfőzzük, a tűzről levéve belereszeljük a citromhéjat, beletesszük a darált diót,a morzsát és a többi hozzávalót. 
Jól eldolgozzuk, és egyenletesen a tésztalapra kenjük. 
A 4 tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk, belekeverjük a 4 sárgáját, és fakanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztet. 
Ebből a tésztából, zsírpapírból készült zacskóval vagy nyomócsővel, rácsokat húzunk a töltelékre. 
Mérsékelten meleg sütőben az egész tésztát átsütjük. 

Lakodalmas barack süti



Lakodalmas barack süti
Tészta: 
20 dkg zsírt, 30 dkg porcukrot,2 tojássárgájával habosra keverünk. Hozzá adunk 2 cs. sütőport, 2 dl tejjel jól eldolgozzuk, majd 2 óráig állni hagyjuk. Ezután hozzáadunk 75 dkg lisztet. Kb. 2,5 cm átmérőjű kis gombócokat formálunk belőle, és sütőlemezre ritkán rakva megsütjük. Melegen kikaparjuk a közepét. A kikapart tésztához adunk 1,5 dl rumot és állni hagyjuk.
Töltelék: 15 dkg Rama margarin,  2 ek. kakaó, 3 ek. lekvár. Ezeket az anyagokat összekeverem,  és a rumos péphez adom, és a kikapart tészta közepébe töltjük. Kb. barackmag nagyságú mennyiséget.
Összeragasztjuk a két felét, a két oldalát vérnarancs aromával, utána tojásfehérjével kicsit megkenjük. Durva kristálycukorban meghempergetjük. zöld levéllel díszítjük

2013. március 23., szombat

Csupa puding süti


                                                                 Csupa puding süti


Hozzávalók:

A piskótához:

4 tojás

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag sütőpor

1 dl víz

1 dl olaj

20 dkg porcukor

20 dkg liszt

A pudinghoz:

1 l tej

2 csomag pudingpor (ízlés szerint)

1 csomag vaníliás cukor

5 kanál cukor


A krémhez:

7,5 dl tej

3 csomag vaníliás pudingpor

20 dkg cukor

3 kis pohár tejföl


Elkészítés:

A pudinghoz szokás szerint megfőzzük a pudingot. Ha vaníliás piskótát csinálok, kakaós pudingot főzök, ha pedig kakaós piskótát csinálok, vaníliás pudingot főzök. ( bármilyen más pudingot is jó.)

A piskótához a vaníliás cukrot, a sütőport, a porcukort és a sima lisztet egy tálba összekeverjük. Másik tálban habosra verjük a tojásfehérjét. A tojássárgáját is habosra verjük, hozzáöntjük a vizet és a olajat, újra kikeverjük. A tojássárgájához hozzákeverjük a lisztes keveréket, azután a tojásfehérjét is  A piskótát beleöntjük a kivajazott, kilisztezett tepsibe. A piskótára egyenletesen ráöntjük a pudingot és megsütjük.

A krémhez a tejből, a pudingporból és a cukorból sűrűre főzzük a pudingot. Ha kihűlt, hozzákeverjük a tejfölt. A krémet a kihűlt piskótára kenjük, megszórjuk csokireszelékkel vagy édes kakaóporral. 


Sajtos csücsök


                                                          Sajtos csücsök


Hozzávalók

  • A tésztához
    80 dkg liszt
    1 ek. só
    másfél dl olaj
    fél liter tej
    5 dkg élesztő
  • A krémhez
    20 dkg Rama
    4 tojássárgája
    1 kanál tejföl
    kevés só
  • A díszítéshez
    reszelt sajt

Elkészítés

Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk és puha tésztát gyúrunk. Kétszeresére kelesztjük, átgyúrjuk, négy cipót formálunk és gáztepsi nagyságúra kinyújtjuk. A lapokat egyenként megkenjük a töltelék hozzávalóival, amit krémesre kevertünk. Töltelék: 3 tojássárgát a Ramával és a sóval habosra keverünk és feltekerjük mint a beiglit. A tejfölt az egy tojássárgával kikeverjük és a rudakat megkenjük. Sajttal megszórjuk és 45 fokos szögben tartva háromszög alakokat vágunk. Még fél óráig meleg helyen tartjuk, kelesztjük, majd sütjük.


2013. március 21., csütörtök

Sajttal sült gombás galuska

                                                  Sajttal sült gombás galuska 

Hozzávalók:
20 dkg barna csiperkegomba, egy fej vöröshagyma, 40 dkg liszt, 2 tojás, 2 ek olaj, 1 tk vágott kakukkfű, 1 tk vágott petrezselyem, 2 dl tejföl, 1 ek vaj, 10 dkg reszelt sajt

Nagy lábosban enyhén sós vizet forralunk a galuskafőzéshez. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.

A lisztet simára keverjük a tojásokkal, egy csipet sóval és annyi vízzel, hogy nem túl folyékony masszát kapjunk. A forró vízbe szaggatjuk, majd leszűrjük, lemossuk, lecsepegtetjük. Lehet tenni a tésztába szárított, őrölt gombát is, hogy még ízletesebb legyen.

Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a hagymát, rátesszük a gombát, és erős tűzön két-három percig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, és az összevágott fűszerekkel is megszórjuk. Rövid ideig pirítjuk, a tűzről levéve összekeverjük a galuskával meg a tejföllel.

A sütőt előmelegítjük. Kivajazunk egy hőálló tálat, beletesszük a gombás galuskát, megszórjuk a reszelt sajttal, és a sütőben pirosra sütjük. Frissen tálaljuk.

2013. március 15., péntek

Szalonnás tojás egy kicsit másképpen

                                      Szalonnás tojás egy kicsit másképpen

Hozzávalók 4 személyre
8 db tojás
10 dkg reszelt sajt.
10 dkg nyers bacon szalonna
kevés zsemlemorzsa
ízlés szerint pirospaprika (elhagyható)
8 db muffin papír

Elkészítése:
A papírokat egy tepsire helyezzük majd kibéleljük a szalonnával. Előmelegített  sütőbe 5 percre  betesszük. 5 perc után  kivesszük és mindegyikbe kevés zsemlemorzsát szórunk majd  1 db tojást ütünk és megszórjuk reszelt sajttal és visszatesszük a sütőbe kb 5-10 percre. Tálaláskor megszórjuk pirospaprikával de ez el is hagyható.

Ecetes szeletelt  hagyma illik hozzá.

Sertésnyelv mustáros-tejfölös mártásban nokedlivel


           Sertésnyelv mustáros-tejfölös mártásban nokedlivel


Hozzávalók:



4 db sertésnyelv
2 db vöröshagyma
pirospaprika
mustár
őrölt bors
só, orgánó, vegeta őrölt kömény
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál liszt
2 dl tejföl
kevés étolaj 
1 kis doboz kukorica konzerv


A sertésnyelvet megfőzzük, ezután lehúzzuk a bőrét, majd felkockázzuk. Az étolajon a kockára vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk majd a felkockázott nyelvet beletesszük majd füszrezzük és felöntjük egy kis vízzel  és tovább főzzük. Majd a kukorica konzervről a levet leöntjük és eszt is  beleöntjük. Végül a liszttel elkevert tejföllel besűrítjük. 

Nokedli

50 dkg liszt
1 tojás

olaj vagy zsír

Elkészítés:

A lisztet a tojással, sóval és annyi vízzel kavarjuk össze, hogy könnyen keverhető massza legyen. Lobogó, sós vízbe - amibe tehetünk 1 evőkanál olajat is - szaggatjuk, egyszerre inkább kevesebbet. Kb. 10 percig forraljuk, közben többször megkeverjük, nehogy az alján leragadjon. Ha feljön a tetejére, leszűrjük a nokedlit, leöblítjük. Lecsöpögtetve elkeverjük kevés felmelegített olajjal, zsiradékkal. 

Csokis zabpehelykeksz

                                                            Csokis zabpehelykeksz

Niki lányom sütötte
Hozzávalók25 dkg zabpehely
5 dkg grahamliszt
1 kk szódabikarbóna
20 dkg margarin
2 tojás
1kk szódabikarbóna
1ek kakaóporcsipet só
20 dkg porcukor
1 kk fahéj
10 dkg apróra vágott csoki

Elkészítése
Melegítsük elő a sütőt. A margarint robotgéppel habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat
Egy másik tálba tegyük bele a többi hozzávalót és keverjük össze.Egy fakanállal dolgozzuk össze a két tál tartalmát.Sütőpapírra egy kanál segítségével egymástól kb. 4 centire kis gombócokat rakunk, és süssük kb. 15 percet.



Cappuccinohabos szelet

                                           Cappuccinohabos szelet

Krisztián fiam sütötte 
Tésztához:3 tojás, 11 dkg kristálycukor, 2 csomag kakaós pudingpor.
Krémhez: 5 dl Hulala tejszín, 10 dkg cappuccino por, 2 dl tejföl, 20 gramm zselatinpor, ízlés szerinti porcukor kb 3 evőkanál  
Elkészítése: 
A sütőt előmelegítjük, egy kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tojásfehérjét felverjük apránként adagolva a cukorral, majd belekeverjük a tojássárgáját és a pudingport, ezt követően beleöntjük a tepsibe, néhány perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, és teljesen kihűtjük. 
A zselatint 1,5 dl vízben feloldjuk, felmelegítjük, langyosra hűtjük, majd összekeverjük a tejföllel. A tejszínt felverjük kemény habbá, belekeverjük a capuccinó port és a cukrot, utána összekeverjük a zselatinos tejföllel.
A piskótát visszatesszük a tepsibe, megkenjük a krémmel, hűtőbe tesszük több órára, hogy teljesen megkeményedjen a krém.
Tálalás előtt megszórjuk kakaóporral.



2013. március 9., szombat

Meggyestetejű


                                Meggyestetejű

Hozzávalók

Tésztához

        3 db tojás
        25 dkg cukor 
       10 dkg Rama margarin 
       1 csomag vaníliás cukor 
       2 dl tej 
       1 evőkanál kakaó 
       5 dkg darált dió 
       25 dkg búzaliszt 
      1 csipet szalalkáli
      1 csomag sütőpor 



Mázhoz

25 dkg cukor, 1 evőkanál kakaópor evőkanál tej ,6 dkg Rama margarin ,magozott meggybefőtt 

Elkészítés

A tészta hozzávalóit összekeverjük, utolján a lisztet, szalalkálit  sütőport, majd végül a felvert tojás fehérjét. Majd előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük 180 fokon kb. 35 percig. Ha kihűlt a tészta, rárakosgatjuk a meggyet (lehet jó sok, mert úgy a finom)A mázhoz a margarint felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót, és a meggy fölé öntjük. Ha megdermedt a máz felszeletelhetjük.


Kinder bueno


Kinder bueno

Kislányom készítette
Hozzávalók: 
6 db tojásfehérje, 6 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál étolaj,      2 evőkanál liszt, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1/ 2 csomag sütőpor, 15 dkg vágott dió, kb. 1/2 üveg mogyorókrém, háztartási keksz

Krém: 
1/ 2 liter tej, 6 db tojássárgája, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás puding, 3 evőkanál liszt, 10 dkg csokoládé, 25 dkg margarin

A tészta elkészítése:
A 6 db tojásfehérjét a cukorral felverjük. Hozzáadjuk az étolajat, a sütőporos lisztet és zsemlemorzsát. Tepsiben vagy tepsi hátulján ( kb. 32 * 24 cm ) sütőpapírra tesszük a masszát, megszórjuk a vágott dióval, majd 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. A meleg tésztát megkenjük mogyorókrémmel.

A krém elkészítése :
A tojássárgáját, a pudingport, a lisztet a fél literből egy kevés tejjel simára keverjük. A többi tejet a cukorral felforraljuk, a tojássárgás masszához öntjük és folyamatos keverés mellett besűrítjük. A kapott krémet elfelezzük.
A krém egyik felébe belekeverjük a megolvasztott csokoládét. Kihűtjük. A margarint két részre osztjuk és gépi habverővel belekeverjük a sárga és a csokis krémbe.

Összeállítás : 
A mogyorókrémmel megkent tésztára rákenjük a sárga krémet, ezt beborítjuk tejbe mártogatott háztartási keksszel, erre jön a csokis krém, a tetejére a 3 - 4 dl tejszínből vert kemény habot tesszük.



Duplán sajtos pogácsa

                                                  Duplán sajtos pogácsa 

Hozzávalók:

40 dkg liszt, 25 dkg puha langyos Rama, 2 dl tejföl, 3 dkg élesztő, 15 dkg reszelt füstölt sajt(a tésztába), 2 teáskanál só.
A tetejére: 2 tojássárgája és reszelt sajt(füstölt és trappista keveréke)

Összegyúrjuk a hozzávalókat. Nem kell keleszteni! Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tepsibe rakjuk egymástól 2 cm-re,tetejét tojássárgájával megkenjük és reszelt sajttal megszórjuk.Előmelegíttet sütőben sütjük.(kb 15-20 perc)





2013. március 3., vasárnap

Mozzarellás,rakott hús Pataki-tálban sütve


                    Mozzarellás,rakott hús Pataki-tálban sütve



Hozzávalók: 

1/2 kg csont nélküli karaj, 1 fej vöröshagyma, 50 dkg gomba, 3 db kerek mozzarella sajt, 20 dkg bacon szalonna, 20 dkg füstölt kolbász őrölt bors, só, kevés olaj,3 dl tejszín, 1 csomag sajtszósz por.

Elkészítés:

A felszeletelt húst kicsit kiverjük és sóval őrölt borssal ízesítjük, kicsit hagyjuk állni. Közben az olajon megdinsztelem a hagymát és a gombát, sóval, őrölt borssal ízesítem. A Pataki-tálat beáztatom,majd a bacon felét az aljára terítem, arra mehet a hús fele, majd a kolbász, a gomba és rászeletelem a sajtot. Betakarom a hús másik felével és arra mehet a megmaradt bacon. Összekevert tejszínt  és sajtszósz porra és ráöntöm a rakottasra majd letakarva megsütöm, majd a végén pár percre leveszem a tetejét és kicsit megpirítom.

Főtt tört krumpli és friss saláta illik hozzá.

2013. március 2., szombat

Fahéjas-almás-pudingos


                                           Fahéjas-almás-pudingos


Hozzávalók:

egész tojás25 dkg cukor25 dkg liszt
1 db 
sütőpor
mokkáskanál őrölt  fahéj
6 db alma

9 dl tej
2 db vanílliás pudingpor
ízlés szerint cukor
díszítéshez csokireszelék



Elkészítés:

6 db almát meghámozom. 3 db almát vékonyan felszeletelem 3 pedig nagyjukú reszelőn lereszelem. Egy kis tepsit kibélelem sütőpapírral és a szeletelt almát szépen sorban lerakom a sütőpapírra
Az egész tojásokat a cukorral habosra kevertem, majd a többi hozzávalókat is hozzákevertem az alma kivételével.A reszelt almát utolján óvatosan egy fakanállal belekevertem. a masszába ráöntöm a szeletelt almára.Tűpróbáig sütöm. Ha megsült kiborítom egy tálcára fejtetőre. Vagy is a szeletelt almás fele legyen fölül. A sütőpapírt óvatosan lehúzom róla.
Pudingot készítek a megadott mennyiségű tejjel. A pudingot a tésztára öntöm. Ha kihült csokireszelékkel díszítem   

Székely gulyás

                                               Székely gulyás


Hozzávalók:
1/2 kg csontos darabolt disznó hús,1 fej vöröshagyma,40 dkg savanyú káposzta,só,őrölt bors,őrölt piros paprika, vegeta 1 tejföl, 2 kanál liszt 1-2 gerezd fokhagyma,kevés olaj,

Elkészítés:
A fokhagymát és vöröshagymát megpucolom és kockára vágom.A káposzta,ha nagyon savanyú átmosom.Az olajban megpirítom üvegesre a vöröshagymát.Majd hozzá adom a húst majd egy kicsit
megpirítom,hogy kifehéredjen,majd hozzáadom a pirospaprikát majd felöntöm kevés vízzel, sózom borsozom és egy kevés vegetát teszek bele.Félig megfőzöm,aztán bele rakom a káposztát és annyi vizet adok hogy ellepje.A fokhagymát is hozzá adom. A tejfölt elkeverem a lisztel és a leves levével hígítom és folyamatos keveréssel a leveshez adom. Pár percig összefőzöm.

Gyors kekszes


                                                     Gyors kekszes

Hozzávalók:

50 dkg szögletes háztartási keksz2 nagy pohár tejföl9 evőkanál kristálycukor 3 csomag vaníliás cukor1 evőkanál keserű kakaópor1 db citrom héja és leve

Elkészítés:

Az egyik pohár tejfölbe belekeverünk 4 evőkanál cukrot és 2 csomag vaníliás cukrot a citrom héját és levét. A másikba 5 evőkanál cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és 1 kanál kakaóport.

Egy közepes méretű (20x30 cm) tepsi aljára tegyünk egy réteg háztartási kekszet. Kenjük el rajta a vaníliás tejföl kétharmadát. Fedjük be egy réteg keksszel, egyengessük el rajta a kakaós tejföl kétharmadát. Borítsuk be egy újabb réteg keksszel, majd a maradék vaníliás és kakaós tejfölt öntsük a tetejére, egyengessük el, fogpiszkálóval tetszés szerint rajzoljunk bele mintákat. Tegyük hűtőbe 10-12 órára. A keksz megpuhul, a tejföl pedig kissé megköt.