2013. május 30., csütörtök

Tört krumplis rakottas


                                                           Tört krumplis rakottas

Hozzávalók:
1 kg krumpli
50 dkg disznóhús
gomba
vöröshagyma
fokhagyma
olaj
őrölt bors, vegeta
őrölt piros paprika
paprika
paradicsom
1 nagy tejföl
2 db tojás
reszelt sajt

Elkészítés
A krumplit megfőzzük, héját lehúzzuk és  krumplinyomon átnyomjuk
A húst feldaraboljuk a gombát megpucoljuk és felszeleteljük. A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük és a szokásos módon a húsból pörköltet készítünk A gombát is dinsztelt hagymán a fűszerekkel készre pároljuk.

Rétegezés.
fele krumpli, majd a gomba és a pörkölt és legvégül a krumpli másik fele.

Teteje
2 tojást a tejföllel és a reszelt sajttal összekeverjük, és a rakottas tetejére simítjuk,és forró sütőben készre sütjük.

2013. május 28., kedd

Sajtos spárgás pite

                                                      Sajtos spárgás pite    
Tészta:
20 dkg liszt
10 dkg hideg ráma 
1 tojás
1 csipet só
 kevés víz

A lisztet és a sót, a hideg rámát összemorzsoljuk majd a tojást és egy kevés vízzel
sima tésztává gyúrni. Ezután  fóliába csomagoljuk, majd 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük. pihentetés után a tésztát kicsomagolni, majd a piteforma nagyságúra kinyújtani.Óvatosan a formába tenni, majd az alját villával megböködni. Sütőpapírt helyezni bele, majd megtölteni nehezékkel.(pl rizs, száraz bab)
Majd 15-20 perc alatt elősütni, majd a sütőből kivéve eltávolítani a sütőpapírt a nehezékkel, és kicsit hűlni hagyni.

Töltelék hozzávalói:
1 cs spárga
15 dkg sajt
15 dkg húsos szalonna
15 dkg sonka
2 dl tejföl
4 db tojás
petrezselyemzöld
só,őrölt bors, vegeta


A spárgának a fás végét eltávolítani és zöldség pucolóval vékonyan meghámozni, majd 2cm méretűre feldarabolni. Enyhén sós, forrásba lévő vízbe  beletenni a  és 3-5 percig főzni.  Ezután leszűrni és hideg vízbe leöblíteni.
A sonkát és a szalonnát ízlés szerint feldarabolni.
Egy tálba beletenni a tejfölt, az egész tojásokat, az apróra vágott petrezselyemzöldet és az ízlés szerinti mennyiségű fűszereket. Ezután jó alaposan összekeverni, majd belekeverni a reszelt sajtot is.
Az elősütött tésztára rátenni a spárgát a sonkát és a szalonnát , majd óvatosan ráönteni az összekevert tejfölös masszát. majd sütőbe tenni és készre sütni.




2013. május 26., vasárnap

Joghurtos Pite

                                                                          

                                               Joghurtos Pite


Tészta:

25 dkg liszt
15 dkg margarin vagy vaj
4 tojás sárgája
10 dkg porcukor
1 cs. sütőpor
csipet só
1 citrom reszelt héja


Töltelék:


4 pohár natúr joghurt ( kicsi ) 
1 pohár tejföl ( kicsi )
5 evőkanál liszt
3 cs. vaníliás cukor
15 dkg porcukor
4 tojás fehérjének habja


A hozzávalókból tésztát készítünk. Ha nem áll össze rendesen kevés tejfölt tehetünk bele. Ha kész a tésztánk tegyük hűtőbe egy órát hűlni.
A tojások fehérjéből habot készítünk, félre tesszük A joghurtokat, tejföl, porcukrot, vaníliát lisztet összekeverjük, hozzáadjuk a fehérjéből készített habot.
A tésztát megfelezzük. Egyik felét kinyújtjuk, papírral bélelt tepsibe tesszük. Ráöntjük a tölteléket. Másik felét óvatosa ráreszeljük és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.
Tepsi mérete: 32x20 cm





2013. május 22., szerda

Krumplis korongok



                                                Krumplis korongok

Hozzávalók:

50-60 dkg krumpli
1 db tojás
liszt
olaj a sütéshez


A krumplit enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le. Ezután  krumplinyomóba és nyomjuk át. Még melegen keverjük hozzá az ízlés szerinti mennyiségű sót, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt a krumpli,  öntsünk bele kb. 20 dkg lisztet, és üssük bele az egész tojást. Ezután kezdjük el összegyúrni, majd a többi lisztet apránként adjuk hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
Az összegyúrt tésztát ezután nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, majd pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. Egy serpenyőbe öntsünk bőségesen olajat, majd forrósítsuk fel. Ezután helyezzük bele a pogácsákat, majd közepes lángon, mindkét oldalukat süssük szép pirosra. Végül szedjük ki, és tegyük papírtörlőre hogy a felesleges zsírt felszívja.
Tejföllel és reszelt sajttal  kínáljuk.



2013. május 21., kedd

Pálinkás desszert

Pálinkás desszert


Hozzávalók:

10 dkg Csokis keksz

250 ml tejszín
2 ek porcukor

Pudinghoz hozzávalók:
80 g cukor
40 g kukorica keményítő
600 ml tej
2 tojássárgája
1 evőkanál vaj

fél dl pálinka

Puding készítése:
A cukrot összekeverjük a keményítővel, és felöntjük a 600 ml tejjel. Ezt melegítjük néhány percig, majd hozzáöntjük a 2 tojássárgáját, és kevergetés mellett felforraljuk. Levesszük a tűzről, és hozzákeverünk 1 ek vajat. Várunk pár percet míg kicsit hűl a puding és hozzáöntünk kb fél dl pálinkát.


A tejszínt közben felverjük és hozzákeverünk 2 ek porcukrot.


A rétegezés:

Alulra rakjuk a kekszet(amit előtte összetörünk és öntünk rá egy kevés tejet hogy megpuhuljon), majd rárakunk egy réteg tejszínhabot, egy réteg pálinkás pudingot, és így tovább, amíg tele nem lesz a pohár.A tetejét keksszel díszítjük.


2013. május 18., szombat

Túrós süti


  
                                           Túrós süti

25 dkg darált keksz
25 dkg olvasztott margarin

Töltelékhez:

4 db tojás15 dkg kristálycukor
1/2 kg túró
1 db citrom reszelt héja
1 tk rum vagy rumaroma

Tetejére

1 nagy tejföl
1 vaníliás cukor
2 dkg főzés nélküli vaníliás pudingpor 

Elkészítés
  1. A margarint felolvasztjuk és elkeverjük a darált keksszel. A tepsit sütőpapírral kibéleljük és beletesszük a tésztát, ezt kézzel elegyengetjük.
  2. Előmelegített sütőben 5 percig kb. 150 fokon sütjük.
  3. A túrót, a citromhéjat, a cukrot,a  rumot és a tojássárgákat összekeverjük, ehhez adjuk a felvert tojásfehérjéket.
  4. Ráöntjük az elősütött tésztára a krémet, és kb. 25 percig sütjük.
  5. Miután kihűlt, összekeverjük a tejfölt a vaníliás cukorral és a pudingporral, majd rákenjük a sütemény tetejére. Hűtőbe tesszük 1-2 órára, utána szeletekre vágjuk.



2013. május 15., szerda

Rakott tarhonya


                                                  Rakott tarhonya



Hozzávalók:

60 dkg disznó hús
1 evőkanál pirospaprika

bors
kakukkfű
őrölt kömény
30 dkg fagyasztott zöldség vegyesen (mexikói)
50 dkg tarhonya
   olaj
2 kis pohár tejföl
25-30 dkg trappista sajt
2 fej vöröshagyma felkockázva
2 gerezd fokhagyma


Elkészítés:

A tarhonyát kevés olajon alaposan megpirítjuk, majd felöntjük kb. 2x annyi vízzel, sózzuk, és fedő alatt puhára főzzük. Amikor puha, lekapcsoljuk, és a fedőt rajta hagyva állni hagyjuk.
Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd beletesszük az kockára vágott húst. Pirospaprikát szórunk rá, fűszerezzük az alapot, majd felöntjük kevés vízzel és fedő alatt készre főzzük a húsos pörköltet. A végén rávágjuk a fokhagymát. A trappista sajtot lereszeljük.
A zöldségeket kevés olajon megfuttatjuk, majd pici ételízesítőt szórunk rá, fedő alatt puhára pároljuk.
Egy nagyobb jénait kivajazunk. Az aljába terítjük a tarhonya felét, amit kevés trappista sajttal elkeverünk. Erre mennek a zöldségek, majd a hús. Ráterítjük a simára kevert tejfölt, majd jöhet a tarhonya másik fele. Ezt pedig, hogy a tarhonya sütés közben ne száradjon ki, reszelt sajttal teljesen befedjük.



2013. május 14., kedd

Túrós tészta


                                                                          Túrós tészta

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2db tojás, só, 30 dkg tehéntúró, tejföl, szalonna.


A lisztet megsózzuk, a tojássokkal és annyi vízzel, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk, jól összegyúrjuk, majd kisodorjuk. Kb. 5 cm-es csíkokra vágjuk, amiket köztük meglisztezve egymásra teszünk, és összemetélünk.  Bő, forrásban lévő sós vízben kifőzzük, hamar megfőnek. Leszűrjük, leöblítjük, kevés olajjal átkeverjük, jól felmelegítjük, majd a túrót  hozzákeverjük. A szalonnát kis kockákra vágjuk, kisütjük, és tálaláskor a tészta tetejét gazdagon megszórjuk vele. A kisült zsírral ízlés szerint meglocsolhatjuk. Tejföllel tálaljuk.



Nagyon finom hagymaleves


                                                      Nagyon finom hagymaleves

5 nagy fej vöröshagyma
4 ek olaj
1 zsemle, felkockázva
3 db  zöldségleves kocka

2 dl főzőtejszín
1 ek liszt
6 dkg trappista sajt , reszelve


A hagymát megpucolom , apró kocákra vágom olajon üvegesre pirítom.Felengedem annyi vízzel hogy ellepje a hagymát és fedő alatt addig főzöm hogy jól megpuhuljon. Összeturmixolom Amikor ez megvan beleteszem a leveskockákat,a sót ,borsot felengeded vízzel, megvárom míg forr és jöhet a tejszín 1 kanál lisztel elkeverve , ezt lassan beleöntöm és összeforralom. A zsemlét összekockázom és meg pirítom egy serpenyőbe. A sajtot lereszelem. A levest kimerem a tányérba megszórom zsemle kockával és reszeltsajtal.

2013. május 11., szombat

Könnyű citromos


                                               Könnyű citromos

25 dkg cukrozott tetejű babapiskóta , 5 dl tejföl, 5 dl tejszín, 2 db citrom, 12 ek. cukor, 1 cs. vaníliás cukor

A tejfölt keverjük ki a kétféle cukorral, és keverjük bele a citromok reszelt héját és levét. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a citromos krémbe. Egy jénai tál alját kirakunk babapiskótával, rákenjük a fele krémet, majd ismét egy sor piskóta jön és a tetejére simítjuk a maradék citromos krémet. Citrom gerezdekkel  díszítjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. 


Birkapörkölt

                                              Birkapörkölt

Hozzávalók:
1-1,5 kg birkahús
15 dkg zsír 
4 fej vöröshagyma
3 zöldpaprika
paradicsom
só, öröltbors, 1db babérlevél
pirospaprika
cseresznyepaprika
vörösbor
5-6 gerezd fokhagyma


Elkészítés:

A húst megmossuk, a faggyús részt eltávolítjuk, majd felkockázzuk. A vöröshagymát felkockázzuk, és a zsíron üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a felkockázott húst, összekeverjük, majd felöntjük kevés vízzel és ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk majd beletesszük a babérlevelet is és lassú tűzön tovább főzzük. Ha félig megfőtt akkor hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és zöldpaprikát, esetleg egy kevés cseresznyepaprikát, és lassú tűzön tovább főzzük. Ha  majdnem kész öntünk bele egy kis vörösbort és vágjuk rá a fokhagymát is és még kb 10 percig készre főzzük. Galuskával tálaljuk.


2013. május 1., szerda

Sajtos rúd


                                                        Sajtos rúd 
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25dkg margarin
25 dkg reszelt sajt
2 evők. 10%-os ecet

2dl. tejföl
1 teásk. só

Tetejére:
1 tojás
reszelt sajt, vagy köménymag
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a sajtot, a sót, az ecetet, és a tejfölt. Jól összedolgozzuk a tésztát, és egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni. Másnap 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, rudakat vágunk belőle, felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal, vagy köménymaggal megszórjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.