2013. augusztus 14., szerda

Töltött cukkini

                                                      Töltött cukkini

2 nagy tölteni való cukkini
50 dkg darált sertéshús (comb vagy lapocka)
1 dl tejszín
10 dkg pizzamozarella sajt
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek bazsalikom
2 ek olívaolaj
1 kis darabka vaj
3 dl paradicsompüré vagy paradicsomlé
2 gerezd fokhagyma

bors


Az olívaolajon megfonnyasztjuk a hagymát.
Rádobjuk a húst, majd fehéredésig pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét. Sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát, felöntjük a tejszínnel, kb. 30 percig főzzük. Megszórjuk a bazsalikommal.
A cukkinit megmossuk, majd a belsejét egy kanállal kikaparjuk, egy pici olívaolajjal kenjük ki.
A ragut beletöltjük.
Egy tepsit vajjal kikenünk, majd belehelyezzük a cukkiniket, alufóliával letakarva forró sütőben 15 percig pároljuk. Majd levesszük az alufóliát, megszórjuk a lereszelt mozzarelával, és további 15 percig sütjük, míg a sajt szép aranybarna nem lesz.


10 perces fánk

                                                             10 perces fánk

1 tojás
2 dl tejföl
3 evőkanál porcukor
kb. 20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1 teáskanál rumaroma
fél citrom reszelt héja
olaj a sütéshez
A tojást a tejföllel és a porcukorral elkeverjük. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. A liszttel együtt belekeverjük a sütőport, és ízlés szerint tehetünk bele rumaromát, citromhéjat is. Fél cm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk (én most linzervirág formával), de lehet sima karikára is. Ugyanúgy sütjük, mint a hagyományos fánkot.