2013. szeptember 25., szerda

Almás pite


                                                                  Almás pite

A tésztához:
35 dkg liszt
1 egész tojás
5dkg cukor cukor
20 dkg sütőmargarin vagy 15 dkg zsír
1 dl tej
1 dkg élesztő + 1db kockacukor
csipetnyi sütőpor, csipetnyi só

A töltelékhez:
2 kg alma
10 dkg cukor
ízlés szerint őrölt fahéj



A tészta kenéséhez:
1 tojás
Töltelék:
Az almákat meghámozzuk,magházat eltávolítjuk,4 részbe vágjuk,cukorral,fahéjjal,  megpároljuk


Tészta
Az élesztőt langyos tejben egy kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a csipetnyi sütőport és csipet sót, jól összedolgozzuk. A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35x25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik. Az alsó lapot kevés zsemlemorzsával megszórjuk  és rákenjük a ki hűtött alma tölteléket. Ráhelyezzük a másik lapot, úgy hogy  a széleket is betakarjuk vele. A tésztát szobahőmérsékleten egy órán át kelesztjük.  A tészta tetejét 1db felvert tojással megkenjük és villával   megszurkáljuk, és az előmelegített sütőben, lassan meg sütjük, míg a teteje egyenletes világos piros lesz (kb. 12-15 perc)
nagyságú sütőlemez méreteire, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és sütésnél terjeszkedik.

Az alsó lapra kevés zsemlemorzsát szórunk és rákenjük a kihűtött alma tölteléket Erre rátesszük a második lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát rendes hőmérsékleten kelesztjük 1 óráig.Tetejét felvert tojással megkenjük és megszurkáljuk villával , és lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világospirosra sül. Ha kihűlt, apró kockákra vagy apró hosszúkás szeletekre vágjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése