Szalagos fánk
Hozzávalók
3 dl tej
3 dkg élesztő
1 ek porcukor
5 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája
ízlés szerint só, vaníliás cukor, mazsola, rum
50 dkg liszt
olaj a sütéshez
Elkészítése
Az élesztőt megfuttatjuk a langyos tejben.
A megadott hozzávalókból kelt tésztát készítünk.
Az így kapott tésztát takarjuk le konyharuhával és másfélszeresére kelesztjük. kb 1 óra
Ha megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Kiszaggatjuk, és langyos helyen letakarva még egy 1/2 órán át kelesztjük.
A deszkán egy mélyedést nyomunk a fánk közepébe, az olajba a fánk felsõ része kerüljön.
Bő, forró olajban kezdjük sütni, és lefedjük egy fedővel.
Megfordítás után nem kell már a fedő.
Sütőrácsra vagy papírtörlöre szedjük, lecsepegtetjük az olajat, majd tálra rakjuk, és megszórjuk porcukorral.
Házi gyümölcslekvárral tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése