2013. február 19., kedd

Szalagos fánk

                                                                  Szalagos fánk 

Hozzávalók 

3 dl tej
3 dkg élesztő
1 ek porcukor
5 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája
ízlés szerint só, vaníliás cukor, mazsola, rum
50 dkg liszt
olaj a sütéshez

Elkészítése

Az élesztőt megfuttatjuk a langyos tejben. 
A megadott hozzávalókból  kelt tésztát készítünk.
Az így kapott tésztát takarjuk le konyharuhával és másfélszeresére kelesztjük. kb 1 óra
Ha megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. 
Kiszaggatjuk, és langyos helyen letakarva még egy 1/2 órán át kelesztjük. 
A deszkán egy mélyedést nyomunk a fánk közepébe, az olajba a fánk felsõ része kerüljön. 
Bő, forró olajban kezdjük sütni, és lefedjük egy fedővel.
Megfordítás után nem kell már a fedő.
Sütőrácsra vagy papírtörlöre szedjük, lecsepegtetjük az olajat, majd tálra rakjuk, és megszórjuk porcukorral. 
Házi gyümölcslekvárral tálaljuk. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése