2013. február 15., péntek

Töltött káposzta


                                                      Töltött káposzta


Hozzávalók


50 dkg darált sertéshús
15-20 dkg füstölt húsos szalonna
10 dkg rizs
1 nagy nyers krumpli reszelve
kb 15 db savanyú káposztalevél
1/2 kg szálas savanyú káposzta
3 ek. napraforgó olaj vagy 5 dkg zsír
3 dkg liszt
nagy dobozos paradicsompüré
1 közepes fej vöröshagyma reszelve
2 gerezd fokhagyma reszelve
1 tojás
só,
őrölt feketebors, 
vegeta
babérlevél
pirospaprika ízlés szerint

Elkészítés
A darált húshoz hozzáadjuk a megmosott lecsepegtetett rizst, a reszelt vöröshagymát, krumplit és a foghagymát, vegetát sót, borsot, pirospaprikát, és a tojást és jól elkeverjük. 
A káposztalevelet a vastag erektől megtisztítunk, és hússal megtöltjük úgy, hogy a tenyerünkre helyezzük a káposztalevelet, közepére egy kanál darált húst teszünk. A levél alsó felét felhajtjuk, két oldalát szorosan összecsavarjuk, és a levél felső szélét ujjunkkal benyomkodjuk. 
Egy nagyobb lábasba helyezzük a vágott (ha savanyú akkor hídegvízzel átöblítjük) káposzta felét, majd a szalonnadarabokat és a babérlevelet, rápakolgatjuk sorjában a töltelékeket, végül a szálas káposztával zárjuk.
 Csendesen főzzük kb. 2 óra hosszat, amíg jól megpuhul.
Egy lábasban az olajjal és liszttel világos színű rántást készítünk, beletesszük a paradicsompürét, felöntjük vízzel és az egészet ráöntjük a káposztára és jól összeforraljuk.
Tejföllel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése